Bitişik yapı malzemelerinin ısı iletim direncini artırmak ya da dışarıya kaçan ısı miktarının minimuma indirmek için kullanılan TS 825 ve Alman DIN 4108 normlarına göre ısı iletim katsayısı 0,060 kcal/mh oC değerinin altında olan malzemelere ısı yalıtım malzemesi, bu değerin üzerinde kalan malzemeler de yapı malzemesi olarak adlandırılmaktadırlar. Isı yalıtım malzemeleri yapıların duvar, çatı ve döşemelerini oluşturan yapı elemanlarında ve tesisat sistemlerinin yalıtımında kullanılabilirler. Bu malzemeler ile birlikte pencerelerde kullanılan nitelikli doğramalar ve yalıtım camı üniteleri de etkin ısı yalıtımında büyük önem taşımaktadır. En iyi ısı yalıtım malzemelerini net bir şekilde seçebilmek için ısı yalıtım malzemelerinin özelliklerini iyi bilmek gerekmektedir.
ISI YALITIM MALZEMELERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır.
Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır.
Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır.
Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır.
Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır.
Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır.
İlk özelliğini kaybetmemelidir.
Yanıcı olmamalıdır.
Uzun ömürlü olmalıdır.
Taşımaya elverişli ve insan sağlığına zarar vermemelidir.
Ekonomik ve temin edilebilir olmalıdır.
ISI YALITIM MALZEMELERİNİN FİZİKSEL ŞEKİLLERİ
Sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtılmasında çeşitli doğal ve yapay malzemeler kullanılmaktadır. Birçok uygulama gevşek dolgu olarak yapılabilmekte, böyle durumlarda yalıtım malzemesi yalıtılacak yere dökülmektedir. Sıcak ve düzgün olamayan yüzeylerde uygulanacak esnek bir malzeme ile yüzeye esnek özellik kazandırılarak yalıtımın ömrü uzatılmaktadır.
ISI YALITIM MALZEMELERİNİN İÇ YAPISI
Taneli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Bu tür ısı yalıtım malzemeleri tanecikli bir yapıya sahip olup, uygulamada malzemeler arasında hava boşlukları bulunmaktadır. Taneciklerin düzensiz olması nedeniyle hava hareketleri oldukça azdır. Bu nedenle taşınım yoluyla ısı transferi düşüktür.
Lifli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Malzemelerin lifleri arasındaki serbest hava kanallarının genişliği ve sayısı nedeniyle yoğunlukları düşüktür. Lifler arasında oluşan hava tabakaları taşınım oluşacak ısı transferlerine karşı direnç oluşturmakta ve ısı transferini en aza indirmektedir.
Hücreli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Hücreli ısı yalıtım malzemelerinin taşınım yoluyla ısı transferini en aza indirmek için hücrelerin mümkün olduğunca küçük olması gerekmektedir.
Reflektif Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Bu tür malzemeler yutma katsayısının düşük olması nedeniyle ısının büyük bir kısmını geri yansıtmaktadırlar.
Dış duvarlarda yapılacak ısı yalıtımı için malzeme seçimi ve seçilen malzemenin kalınlığı önemli iki faktördür. Seçilecek malzemenin bünyesine kesinlikle su almaması gerekmektedir. Ayrıca buhar difüzyon direncinin yüksek olması, basınç ve darbe dayanımı, sıcak tutuculuk ve ısı iletim katsayısı gibi kriterler de önem arz etmektedir.
Çimento bazlı modifiye polimerli, kimyasallar katkılı, yüksek mukavemetli ve harekete dayanıklı Isı Yalıtım Levhalarının yapıştırılmasında kullanılan yapıştırma harcıdır.
Kullanım Alanları
İç ve dış cephelere uygulanmış her türlü ısı yalıtım plakasının yapıştırılmasında kullanılır.Xps, Eps, Köpük, Taş Yünü, Mantolama
Modifiye Polimerli
Suya Dayanıklı
Yüksek Mukavemetli
Isı Degişimine Dayanıklı
Ön Hazırlık
Uygulama yapılacak yüzeyin sertlik durumu, su emiciliği, sağlamlığı daha önceden kontrol edilir. Yüzeyde boşluklar ve tamirat yapılması gereken yerler daha önceden tamiratı yapılır.
Sıva yapılacak yüzeyler toz, kir, döküntü, yağ vb. etmenlerden temizlenir.
Karışım
6-7 lt temiz su karışım kabına boşaltılır ve üzerine toz kısım yavaş yavaş ilave edilerek homojen bir kıvam elde edilinceye kadar karıştırılır. Karışım için düşük devirli bir karıştırıcı kullanılır. Yüksek devirle karıştırmak homojen kıvam olmasını engeller. 5 dakika olgunlaşma süresini bekledikten sonra tekrar karıştırılan harç kullanıma hazırdır.
Çimento bazlı,modifiye polimerli ,kimyasallar katkılı, yüksek mukavemetli ve harekete dayanıklı bir ısı yalıtım levha sıvasıdır. Yüksek su buhar geçirgenligi vardır.
Suya, dona ve termal ısı degişikliklerine karşı dayanıklıdır.
Lifler yapı içerisinde oluşturdukları doku ile çok yüksek bir mukavemet sağlamakta ayrıca dış cephelerde uygulama esnasında dış etkenler (güneş, rüzgar, yağış gb) ‘den yapıyı korumaktadır.
Kullanım Alanları
İç ve dış cephelere uygulanmış her türlü ısı yalıtım plakasının sıvanmasında kullanılır.
Polimer Modifiyeli Flex
Eps, Köpük, Foam, Xps Ve Taş Yünü, Mantolama
Su Kovucu
Yüksek Su Buhar Geçirgen
Donma, Isıya ve Çatlamaya Dayanıklı
Kar Yağmur ve Rüzgardan Duvarı Korur
Karışım
6-7 lt temiz su karışım kabına boşaltılır ve üzerine toz kısım yavaş yavaş ilave edilerek homojen bir kıvam elde edilinceye kadar karıştırılır. Karışım için düşük devirli bir karıştırıcı kullanılır. Yüksek devirle karıştırmak homojen kıvam olmasını engeller. 5 dakika olgunlaşma süresini bekledikten sonra tekrar karıştırılan harç kullanıma hazırdır. Uygulama süresi geçmiş malzeme üzerine yapıştırma yapılamaz ve yüzeyden temizlenmesi gerekir.
İç ve Dış cepheler için özel olarak geliştirilmiş, dayanımı yüksek, uygulama hatalarını örten, dekoratif bir görünüm sağlayan, kolay hazırlanan ve uygulanabilen, uzun ömürlü, yüksek yapışma mukavemetine sahip, kaplama sıvasıdır. Her türlü boya (sentetik-solvant bazlı boyalar hariç) ile boyanabilir.
- Hızlı uygulama sağlar
• Kolay desen verilir
• Nefes alma özelliğine sahiptir
• Ağır iklim koşullarına karşı dayanıklıdır
• Yüzeyde doğal ve dekoratif bir doku oluşturur
• Buhar geçirgenliği özelliğine sahiptir - Kullanım Alanları
- İnce sıva ve mastarlı sıva ve mantolama sıvasının üzerine vb yapı elemanlarının üzerine kaplama sıvası olarak kullanılır. Yüksek yapışma stabilitesine sahiptir. Kayma yapmaz, kullanımı kolaydır. Rahat tirfile gelir.
- Dis hava kosullarindan, yagmur, kar, sicak ve soguk gibi hava sartlarindan etkilenmez.
- Doğal ve Dekorati̇f Kaplama
- Xps, Eps, Köpük, Mantolama, Taş Yünü