Ürün Tanımı:

Çimento esaslı, ürün performansını, işlenebilirliğini, çatlama direncini, renk kalıcılığını artıran, kimyasal katkılar içeren tek bileşenli ve pürüzsüz yüzey sağlayan derz dolgu malzemesi. Zengin renk seçeneği ile kullanıma hazır, solmaya karşı dayanıklı, çatlama ve boya kusma yapmaz.

 

Uygulama Alanları:

Yer ve duvar seramikleri

Mermer, doğaltaş  gibi kaplama malzemelerinin 1-6 mm arasındaki derz dolgu boşluklarına

Derz dolgusu yapmada kullanılan araçları işlem sırasına göre gerekli olan yerlerde ve iş güvenliği ön planda tutarak dikkatli olarak kullanmalıyız. Derz dolgusu işleminde kullanılan araçlar, derz dolgunun yapılacağı duvara veya zemine göre değişmekle birlikte aşağıda isimleri belirtilen malzemelerdir.   Sağlıklı bir delz dolgusu yapılabilmesi için izlenecek işlem basamakları şunlardır;

 

-Gerekli iş güvenliği sağlanır. Özellikle epoksi ve çimento bazlı malzemelerle çalışırken eldiven ve maske kullanılır. Çalışma ortamı yeterli derecede aydınlatılır. Derz dolgu harcı hazırlanacak harç teknesi veya leğende bulunan eski harç kalıntıları temizlenir. Ortam ve kaplama yüzeyi koşullarının derz dolgusu işlemi yapılacak durumda olup olmadığı kontrol edilir. Dinlendirilen derz dolgu malzemesi mala ile tekrar karıştırılarak alıştırılır. Boza (plastik kıvam) kıvamında hazırlanan malzeme, lastik mala ile yüzeyde çapraz hareketler yapılarak derz araları doldurulur. Doldurma işlemi sırasında fazla fugalar lastik mala ile sıyrılır. Derz boşlukları üzerinden birkaç defa geçilir. 2 – 3 metrekarede bir dolgu yapılmış yüzey nemli sünger ile silinir. Bir müddet sonra sünger ile silinen yüzeyde uçuk bir renk tabakası oluşacaktır. Bu uçukluğu ortadan kaldırmak için temizlenmiş nemli sünger ile tekrar silinir. Derz dolgu işlemi bittikten sonra temiz ve kuru bir bezle son silme işlemi yapılır. Silme işleminden sonra derz genişliğine uygun ahşap bir kama ile derzlere oluklandırma yapılarak uniform bir görüntü elde edilir. Son olarak yüzeye yüzey koruyucu sürülür. Derz Dolgunun Yapılışı Derz boşluklarının derz dolgu malzemeleriyle doldurulmasının sebebi, seramik karoların ısı farklılıkları ve yapısal hareketler karşısında rahat hareket edebilmelerini sağlamak, dekoratif ve estetik bir görünüm elde etmek, kaplamanın mukavemetini artırmak, derz boşluklarına istenmeyen malzemelerin (kir, toz, haşere, su vb.) dolmasını engellemek ve derzlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak olarak sıralayabiliriz. Yapılacak işlemin temiz, sağlam ve kalıcı olması için de duvarda en erken 8 saat, zeminde en erken 24 saat sonra derz dolgu işlemine geçilir. Derz dolgu işlemine geçilmeden önce ortam ve zemin koşullarının derz dolgusu işlemi yapılabilecek durumda olup olmadığı kontrol edilir. Değilse önlem alınır. Örneğin kaplama yapılacak mahal önceden ısıtılabilir. Sağlıklı bir doldurma işlemi sağlanabilmesi için derz aralıkları temizlenir. Bu temizleme işleminde sert uçlu metal temizleyiciler kullanılmamalı ve derzler derinleştirilmemelidir. Dolgu işlemine başlamadan önce kaplamadaki tüm derz çubukları yerlerinden çıkartılmalıdır. Bazı durumlarda derz çubukları, üstten bastırılarak derzin içine gömülür ve üzeri fuga ile doldurulur. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Derz arasında kalan derz çubuğu, bulunduğu yerde zayıf bir tabaka ve boşluklu bir hacim meydana getirir. Zamanla o noktalarda kopmalar ve çiçeklenmelerin oluşması da kaçınılmaz olur.   Duvarda için boza (palstik kıvam) kıvamında hazırlanan harç, lastik mala ile yüzeyde çapraz hareketler yapılarak derz araları doldurulur. Lastik mala ne çok dik ne de çok eğiktutulmalıdır. En uygun tutma açısı 45 derecedir. Bu esnada fuga fazlalıkları lastik mala ile sıyrılır. Derz boşlukları üzerinden bir kere geçmek boşlukları tam anlamıyla dolduramayacağından lastik mala ile derz boşlukları üzerinden birkaç defa daha geçilir.

Uygulama Talimatları:

– Derz aralarını tutunmayı önleyecek kalıntılardan arındırınız ve nemlendiriniz.

– 25 Kg toz harcı 5,5-6 litre suyu üzerine yavaşça boşaltarak topak kalmayıncaya kadar karıştırınız. (Karışım için düşük devirli mikser kullanılabilir.)

– Harcı olgunlaşması için 10 dk. dinlendiriniz, uygulamaya başlamadan tekrar karıştırınız.

– Harcı yüzeye yayarak ve lastik mala ile derz aralıklara çarpraz hareketlerle doldurunuz ve farklılıkları sıyırarak alınız.

– 20-30 dk. kadar sonra nemli bir süngerle yüzeyi temizleyiniz. Yüzeyi kuruduktan sonra kuru bir bezle temizleyerek parlatınız.

– Hazırlanan karışımı en geç 1 saat içerisinde tüketiniz.

– Artan veya tüketilmeyen karışımları imha ediniz.

– Toz harca karıştırılacak su oranına dikkat ediniz. Şerbet şeklindeki uyguygulamadan kaçınınız. Şerbet şeklindeki uygulamalar, çatlamalara, çökmelere, kolay aşınmalara, tozumalara ve renk bozukluklarına neden olacaktır.

– Derz uygulamasından 24-48 saat sonra mekan kullanıma açılabilir.

 

Uyarılar:

– Tozu solumayınız, göze ve cilde temas ettirmeyiniz.

– Ürün başka bir ürün ile karıştırılıp kullanılmamalıdır.

Üstüste azami 10 torba istiflenebilir.

– Bu değerler 23 derece sıcaklık ve %50 nem oranları baz alınarak verilmiştir. Ortamdaki koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

17284Görünüm

Yorumunuzu yazın.